1. Forberedelse:

Skaff en oversikt over energiforbruket ditt. Har du oversikt over forbruket av strøm og olje over ett år er det tilstrekkelig, men har du flere år er det det beste.
 
Er det tiltak du kan gjøre som vil redusere varmebehovet ditt? Eksempler på dette kan være å etterisolere kaldloft eller bytte ut (eller rehabilitere) gamle vinduer i boligen. Det er også viktig å tenke gjennom om dere har planer eller behov frem i tid som kan påvirke energiforbruket.

Sjekk også hva slags type oljetank du har, hvor gammel den er og hvor den er plassert.
 
 

2. Finn alternativene:

Les om de ulike alternativene til oljekjelen, gjerne her på oljefri.no. Gjør deg opp noen tanker om hvilken løsning som kan passe for dere og hvilken økonomiske ramme du har for investeringen.

Naturvernforbundet anbefaler at du fortsetter å ha vannbåren varme hvis du har mulighet til det. Da vil alternativer som bergvarmepumpe, jordvarmepumpe, luft-vann-varmepumpe, eller bioenergiløsninger være aktuelle. Gjerne i kombinasjon med solfangere. Er det fjernvarme tilgjengelig i nærområdet kan du spørre om det er mulig å koble seg på.

Her på oljefri.no kan du i tillegg lese oljefrihistorier om andre boligeiere som har skiftet ut oljefyren sin. Du kan også sjekke fyringskalkulatoren vår for å beregne hvor mye du vil spare på å bli oljefri.

Trenger du mer hjelp til å finne alternativene som egner seg best for deg? Da kan det være lurt å få en energirådgiver eller en installatør av løsningene du vurderer på befaring. Du kan også ta kontakt med rådgiverne i Enova Svarer.

Undersøk også om, og eventuelt hvor mye støtte du kan få ved å bli oljefri på enova.no.
 
 

3. Be om tilbud og befaring fra flere bedrifter:

Velg bedrifter som har erfaring med fornybar varme, og det å skifte ut fossil oljefyring. Kompetansen blant bedriftene varierer, så bruk litt tid på å velge riktig bedrift til jobben. 
 
Du kan finne Energispesialister som spesialiserer seg på å installerer fornybare oppvarmingsløsninger. Det er enkelt å sende dem en forespørsel. Bare fyll ut skjemaet på forsiden av oljefri.no, så tar de kontakt med deg. Det finnes selvfølgelig også mange andre dyktige håndverkere. Undersøk da gjerne økonomi og be om referanser.
 
Boliger er forskjellige - derfor er det også fornuftig å be om en befaring. Kanskje er det andre løsninger enn den du hadde sett for deg som egner seg bedre.
 
Sammenlign tilbudene du får. Det kan være stor forskjell på hva de ulike bedriftene tilbyr deg, og hva som er inkludert i prisen. Etterspør gjerne totalpris på hele jobben som skal gjøres.
 
Sjekk at varmesystemet som anbefales har energimåler installert slik at du kan finne ut hvor mye energi du bruker, og at anlegget fungerer slik det skal.
 

4. Gjennomfør og rapporter:

Selve gjennomføringen tar gjerne en ukes tid, og noen ganger litt mer. Spesielt hvis det er mange disipliner og firma involvert i utskiftningen.

Husk å få oljetanken sanert, og rapporter til kommunen om at den er fjernet. Nedgravde oljetanker som ikke er i bruk skal renses, graves opp og leveres til gjenvinningsstasjon. Les mer om sanering av oljetanken her. 
 


5. Noen kan få støtte fra Enova:

Enova gir støtte til en del oppvarmingsløsninger. På enova.no ser du hvilke oppvarmingsløsninger som støttes. Du kan også bruke Enovas elektroniske søknadsskjema.